maanantai 28. lokakuuta 2013

Kasvispaketit ja vihreää salaattia

Tänään vuorossa:
Kasvispaketit ja vihreää salaattia

 
Heipsistä hei taas pitkästä aikaa! En ole pitkään aikaan ehtinyt kirjoitella tänne mitään, mutta nyt yritän ryhdistäytyä ja uusia ruokia pitäis alkaa pukkaamaan enemmän. Viikonloppu tosiaan kului mukavissa merkeissä johon kuului PMMP:n keikka, saunomista, elokuvailta, teatterikurssi, mukavaa yhdessäoloa sekä tietysti rentouttavaa puuhailua viimeinkin omassa keittiössä. Teimme kasvispaketteja, joiden ohje oli muokattu kirjan Lyckas i köket: Vegetariskt (2004, Läsförlaget) ohjeesta, jonka nimeä en nyt muista. Vihreä salaatti oli oma nopea kasaus. Ohjeella tulee neljä pakettia, joten voisi kuvitella, että ruokaa riittää neljälle ihmiselle. Aikaa meni pari tuntia ja stressiäkin syntyi välillä. Nimittäin käytin ekaa kertaa filotaikinaa ja käsittely ei ollut vielä ihan hanskassa. Rasvaa taisi tulla hieman liikaa, mutta se tirisi onneksi uunissa pois. Pahimmilta taikinan repeytymisiltä vältyttiin ja lopputulos oli varsin onnistunut. Jos olet tuttu filotaikinan kanssa entuudestaan niin ruoka on varmasti näppärämpi tehdä. Ohje on myös helppo muuttaa vegaanikseksi laittamalla vegaanista pestoa ja korvaamalla fetan tofulla. Nyt sitten sinne keittiön puolelle ja hommiin!
Tähän ruokaan tarvitset:
1 kesäkurpitsa
muutama kevätsipuli
1 tlk vihreitä papuja
1 punainen paprika
1 porkkana
1 pkt fetaa
2 valkosipulinkynttä
8 arkkia filotaikinaa
1 prk pestoa
mantelilastuja
 rasvaa paistamiseen ja taikinan voiteluun

Salaatti:
1 ruukkubasilika
1 ruukku mielisalaattiasi
1 rucola
tuoretta pinaattia
 oliiviöljyä
valkoviinietikkaa
suolaa ja pippuria 

Aloitetaan sillä, että filotaikina on varmasti jo sulamassa jos se on pakasteena. Okei, jos se on kunnossa niin sitten suikaloi ohueksi kesäkurpitsa, paprika sekä porkkana, silppua kevätsipulit ja kuori valkosipulinkynnet. Valuta ja huuhtele pavut. 

 
Ota isohko pannu, heitä siihen rasvaa ja laita hellalle lämpenemään. Kun rasva on lämmin heitä kaikki kasvikset ja pavut samaan aikaan pannulle ja tosiaan valko- ja kevätsipulit siellä seassa myös. Nyt ei mitään sipuleita kuullotella erikseen vaan käytetään siitä säästynyt aika mieluummin ruokapöydässä. Paistele niitä siinä sen aikaan kun ne alkavat pehmetä ja näyttää mukavalta. Käytin pannulla välillä myös kantta, että kasvikset muhii siellä paremmin. Kun se on omasta mielestäsi valmista niin siirrä pois levyltä ja sekoita kasviksiin pilkottu feta.

 
Sitten päästään siihen minua stressanneeseen vaiheeseen eli filotaikinan käsittelyyn. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kun saat taikinapaketin auki ja takinarullan levitettyä pöydälle on aika alkaa hommiin. Ota yksi taikinalevy erilleen ja voitele se rasvalla. Ota toinen levy ja laita se edellisen päälle. Voitele tämäkin ja toista tämä niin monta kertaa kunnes sinulla on neljä taikinalevyä päällekkäin. (Voi olla enemmänkin. Itse laitoin 11-12 levyn paketista tähän puolet eli noin 5-6 levyä.) Halkaise sitten taikinalevy keskeltä kahtia ja levitä molempien puoliskojen keskelle pestoa siten, että reunoille jää noin 2cm marginaali. Laita yhdelle puolikkaalle aina neljäsosa kasvis-fetaseoksesta pestoalueen päälle. Sitten taikina kääritään pakettiin kuvanmukaisella tavalla.

 
1. Taikinalevyn keskellä pesto ja kasvikset.
2. Reunat käännetään täytteen päälle.
3. Alareuna taitetaan täytteen päälle.
4. Keltainen on rasvaa, jota levitetään vielä noihin kohtiin, että paketti pysyy kiinni.
5. Yläosa taitetaan vielä päälle.

Käännä paketit saumakohta alaspäin levinpaperin päälle uunivuokaan tai levinpellille. Voitele pinta jos tarvetta vielä rasvalla ja ripsuttele päälle mantelilastuja. Tee tämä koko vaihe sitten toistamiseen siten, että saat yhteensä neljä pakettia.

 
Huh huh, mikä souvi oli, mutta nyt työnnät ne vain hetkeksi pois silmistä uuniin. Paista niitä siellä niin kauan kuin pinta näyttää kauniin rapsakalta. Paistoaika riippuu monesta asiasta, uunin tehosta, vallitsevista energiakentistä, aistihavainnoistasi, pakettien rasvaisuudesta ja matala- ja korkeapaineista. No, mutta kumminkin sinulla on nyt aikaa siivota keittiö tähän mennessä tulleista sotkuista. Kun siivoat keittiön niin laitetaan tämä soimaan: 


Taa da da dapaa daa! Onko nyt siistiä ja mieli seestynyt? On aika siirtyä salaatin tekoon. Huuhdo salaatti ja silppua se. Kyni basilikasta kaikki lehdet. Tee sama rucolalle. Jos käytät valmiiksi kerättyä pinaattia niin huuhdo se. Sekoita nämä kaikki kauniissa salaattikulhossa. Roiski päälle öljy ja etikka sekä suola ja pippuri. Sekoita vielä vähän.

 
Katsotaanpa uunin näytääkö hyvältä. Jos näyttää niin sitten vaan paketit pois uunista ja lautasille salaatin kanssa. Meillä oli vielä lisänä maustamassa tomaatti-paprika-tahnaa.
 
 
Hyvää viikonalkua ja koitan tuottaa enemmän postauksia lähiaikoina!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti