maanantai 19. elokuuta 2013

Täytetyt munakoisot

Tänään vuorossa:

TÄYTETYT MUNAKOISOT

Munakoisot saivat inspiraationsa kirjan Lyckas i köket: Vegetariskt (2004, Läsförlaget) "Moussaka med sojabönor"-ohjeesta. Muokkasin ohjetta hieman; vaihdoin soijapavut mustapapuihin, en heittänyt munakoisojen sisusta kompostiin vaan laitoin sen täytteeseen, tein kastiketta vähemmän kuin ohjeessa ja muutama ainesosa sai vaihtua parempaan. Myöskin kirjan aika-arvio oli todella optimistinen. Siinä luki yksi tunti 25 minuuttia ja minulla meni hieman vajaa kaksi tuntia. Hommaa tosin voi nopeuttaa esimerkiksi valmiiksi kuorituilla säilyketomaateilla. Tein lisäksi kevyen salaatin pippurissa pyöritellyllä halloumilla. Ohjeella tulee 4 täytettyä munakoisoa.

Tähän ruokaan tarviset:

2 munakoisoa
1 keltasipuli
2 valkosipulinkynttä
2 kypsää tomaattia
yks pikkupurkki tomaattipyretta
1,5 dl valkoviinietikkaa
Yksi purkki mustapapuja
Reilut nokareet voita tai oivariinia (n. 15g)
1 rkl vehnäjauhoa
1,75 dl maitoa
Juustoraastetta
Runsaasti kuivattua oreganoa
Vähän muskottipähkinää jauhettuna
Isot kouralliset tuoretta persiljaa (Koko puskankin voit pistää, jos ostat tätä varten kaupasta.)
Öljyä paistamiseen

Kuori ja silppua sipuli pieneksi. Kuori valkosipulinkynnet. Kalttaa tomaatit ja poista siemenet. Pilko niiden hedelmäliha. Valuta pavut ja huuhtele ne.

Halkaise munakoisot pituussuunnassa keskeltä kahtia jättäen kannat paikalleen. Koverra kaikista suurin osa sisuksesta ulos veistä ja lusikkaa apuna käyttäen. Jätä noin sentti tai puoli senttiä paksut seinämät jäljelle. Kääräise halkaistut munakoisot foolioon siksi aikaa kun valmistat täytteen. Pilko vielä jäljelle jäänyt sisus pienemmäksi.

Sitten lämmitä mieleisesi määrä oljyä pannulla. Kun se on kuuma niin lisää sipulisilppu ja valkosipuli puristettuna. Paista pehmeäksi tai kuullota, miten nyt sitten tykkäät tehdä. Tärkeintä paistella sitä siinä hetkinen. Lisää sitten tomaatit, tomaattipyree kokonaan, munakoisoista jäänyt sisus, valkoviinietikka sekä runsaasti oreganoa. Keittele ja kiehauttele seosta niin, että kosteutta haihtuu siitä jottei se ole enää niin vetistä. Lisääppä sit mustapavut ja persiljasilppu. Sekoita ne messiin ja siirrä seos pois levyltä.

Tältä sen noin suurinpiirtein pitäisi näyttää.
 
Tässä vaiheessa on asiallista laittaa uuni päälle noin 200 asteeseen.

Sitten valmistetaan soosi. Laita voi keskikoiseen kattilaan ja anna sen sulaa sinne. Lisää vehnäjauhot sekoitellen niin kauan kunnes seos on tasainen. Siirrä kattila pois levyltä ja lisää muskottipähkinä sekä maito. Sekoittele taas. Siirrä takaisin levylle ja keittele ja anna kiehua kunnes kastike hieman tanakoituu. Ei se ikinä kuitenkaan kauhean paljon tanakoidu ja varo polttamasta sitä pohjaan! Kaada kastikkeesta noin neljäs osa tomaatti-papu-hommelin sekaan ja sekoittele sinne. Laita loput kastikkeesta odottamaan vuoroaan.

No niin, nyt aletaan olla jo voiton puolella!

Ota munakoisot leivinpellin ja -paperin päälle pois foliosta. Sivele ne kaikki sisäpuolelta oliiviöljyllä jos haluat. Jaa sitten tomaatti-papu-homma kaikkiin neljään puolikkaaseen tasaisesti. Jaa sen jälkeen kastike kaikkien munakoisojen päälle tasaisesti. Ei haittaa vaikka valuu vähän yli! Sitten heittele reilusti herkullista juustoraastetta kaikkien munakoisojen päälle kuorrutuksesi.

Nyt tulee helppo vaihe: laita munakoisot uuniin noin 45 minuutin ajaksi. 

Tässä vaiheessa voit rauhaksiin siivoilla keittiötä, laittaa pöytää valmiiksi, fiilistellä, kurkkia uuniin, valmistaa salaatin rinnalle ja laittaa tämän soimaan:


Huippuhyvä biisi! Reginan laulajan Iisa Pykärin uutta soolotuotantoa.

Niin, mitäs se salaatti oli! Asettelin lautaselle munakoison vierellä hieman lehtisalaattia alimmaiseksi, sitten suikaloitua punasipulia, kurkkuviipaleita ja muutaman kirsikkatomaatin per ruokailija. Päälle paiston halloumia. Ennen paistoa pyöräytin palat vain nopeasti vastarouhitussa mustapippurimurskassa, jotta ne olisivat kauttaaltaan herkullisessa pippurissa. Eikö pienet roiskeet oliiviöljyä sopisikin siihen salaatin päälle vielä hyvin?

Tässä vaiheessa taitaa olla 45 minuuttia jo kulunut munakoisojen uuniin laitosta. Siispä ota ne uunista, asettele lautasille, repäise niiden päälle muutama basilikan lehti ja kokoa salaatti viereen. Sitten vaan herkuttelemaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti